K1-katsastaja ja asiakas auton alla
Varmista ennen katsastusta, että pakollisten maksujen ja vakuutusten lisäksi katsastuksessa tarkistettavat kohteet autossa ovat kunnossa.

Me haluamme, että autosi menee läpi katsastuksesta. Tosiasia kuitenkin on, että noin joka neljäs auto joudutaan hylkäämään. Katsastusmenettely perustuu katsastusasetukseen. Se määrittelee, mitkä asiat tarkastamme. Jos siis haluat varmistaa autosi läpimenon, varmista, että pakollisten maksujen ja vakuutusten lisäksi seuraavat asiat ovat kunnossa.

KATSASTUKSESTA LÄPI – MÄÄRÄAIKAISKATSASTUKSEN TARKASTUSKOHTEET

Haluat varmaan päästä katsastuksesta läpi? Tässä vinkiksi määräaikaiskatsastuksen tarkastuskohteet sekä yleisimmät syyt, jotka johtavat hylkäykseen tai korjauskehoitukseen.

AJONEUVON TUNNISTUS

Valmistenumero, rekisterimerkinnät, asiapaperit, rekisterikilpi.

Yleisimmät keskeytykseen johtavat syyt: verojen ja vakuutusten maksamattomuus.

AKSELISTOT, PYÖRÄT JA JOUSITUS

Etuakselisto, taka-akselisto, jousitus ja iskunvaimennus, renkaat ja vanteet.

Yleisimmät hylkäyksen syyt: Välykselliset alatukivarsien pallonivelet, renkaiden liian pieni urasyvyys, nastarenkaiden liian suuri nastaero, katkenneet jouset, heikkotehoiset iskunvaimentimet.

ALUSTA JA KORI

Alustan kotelot ja pohjalevy, runko, akseliston kiinnityspalkit, pakoputkisto, kori, polttonestesäiliö ja putket, suojarakenteet, kuormakori, muut alustan ja korin rakenteet.

Yleisimmät hylkäyksen syyt: Alustan ja korin ruostevauriot.

JARRUJÄRJESTELMÄ

Käyttöjarru, käyttöjarrun dynamometritesti, seisontajarrun dynamometritesti, seisontajarru, muu jarru ja hidastin.

Yleisimmät hylkäyksen syyt: jarruletkujen murtumat, liian ohuet jarrulevyt, etu- taka- ja seisontajarrun poikkeavat jarruvoimat: jarruvoimien ero samalla akselilla liian suuri, seisontajarrun tehottomuus.

KOEAJO JA NÄKYVYYS

Tuulilasi ja puhdistuslaitteet, muut ikkunat, peilit, näkökenttä, koeajo, korin sisustus, hallintalaitteet, nopeusmittari ja ajopiirturi, nopeuden rajoitin ja muut mittarit.

Yleisimmät korjauskehotuksen tai hylkäyksen syyt: tuulilasin halkeamat, sivulasien tummennuskalvot.

OHJAUSLAITTEET

Ohjausnivelet ja –tangot, ohjausvaihde ja muut ohjauslaitteet.

Yleisimmät hylkäyksen syyt: raidetangon väljiksi kuluneet päät.

VALAISIMET JA SÄHKÖLAITTEET

Lähivalo, kaukovalo, etuvalo, lisävalot, takavalo, jarruvalo, suuntavalo, rekisterikilvenvalo, muut valot ja valaistut kilvet, akku ja johtimet, hätävilkut, heijastin ja äänimerkinantolaite.

Yleisimmät korjauskehotuksen tai hylkäyksen syyt: polttimoiden toimimattomuus, lähivalot väärin suunnattu, lähivalojen korkeudensäätölaite ei toimi.

YMPÄRISTÖHAITAT

Bensiinimoottorin pakokaasumittaus, dieselmoottorin pakokaasumittaus, melu, öljyvuodot, radiohäiriöt, OBD-mittaus ja pakokaasupäästöt.

Yleisimmät hylkäyksen syyt: pakokaasuarvot pielessä, pakoputki vuotaa ja aiheuttaa siten pakokaasumittauksen epäluotettavuuden, moottori vuotaa öljyä, OBD-järjestelmään on tallentunut vikakoodeja.

MUUT LAITTEET JA VARUSTEET

Voimansiirto, turvavyöt ja –varusteet, kytkentälaitteet, varoituskolmio, nopeuskilpi, moottori, lukkolaite, luvattoman käytön esto, muut laitteet ja varusteet.

Yleisimmät korjauskehotuksen tai hylkäyksen syyt: vetonivelien suojakumit ovat vaurioituneet, turvatyynyjen merkkivalo ei toimi tai palaa koko ajan.